Wednesday, 27 November 2013

FAQ : Tepung Magik






1.     Apa yang Magiknya?

•    Kerangupan tepung magik mampu bertahan sehingga 6 hingga 8 jam selepas proses menggoreng.
•   Kanak-kanak menjadi gemar makan sayur kerana sayur yang digoreng dengan menggunakan tepung         magik sangat lazat dan menarik perhatian.

2.     Bagaimana nak goreng?
•    Terdapat 3 teknik gorengan:

  TEKNIK CELUPAN TELUR (Udang, Cendawan, Ayam dan lain-lain)
•    Penyediaan:-
-Celup udang, ayam atau cendawan ke dalam telur
-Salutkan bahan tersebut dengan Tepung Magik
-Panaskan minyak kepada 175 darjah celcius.
-Goreng hingga masak.
-Angkat, Toskan minyak dan hidang


�    TEKNIK KERING (Cendawan, Ayam, Sotong dan Lain-lain)
•    Penyediaan:-
-Bersihkan sotong, ayam atau cendawan
-Salutkan Bahan tersebut dengan Tepung Magik
-Biarkan sebentar agar tepung meresap ke bahan tersebut.
-Panaskan minyak kepada 175 darjah celcius
-Goreng hingga masak
-Angkat, Toskan minyak dan hidang.


�    ADUNAN BASAH (Udang, Ikan, Bayam, Asparagus dan lain-lain)
•    Penyediaan:-
-Bersihkan udang, ikan, bayam, atau asparagus
-Campurkan 150gram Tepung Magik dengan 200ml air bersih
-Salutkan bahan tersebut ke dalam adunan
-Panaskan minyak kepada 175 darjah celcius.
-Goreng hingga masak
-Angkat, toskan minyak dan hidang.


3.     Apa kandungan Tepung Magik?
•     Tepung Gandum
•     Tepung Beras
•     Tepung Jagung
•     Serbuk Jintan Putih
•     Serbuk Jintan Manis
•     Ketumbar
•     Serbuk Cili
•     Garam


4.     Apa yang boleh digoreng?
•     Ayam
•     Daging
•     Kambing
•     Makanan Laut
•     Sayur-sayuran
•     Buah-buahan



Selamat mencuba dan menjamu selera





No comments: