1. Apa yang Magiknya?
• Kerangupan tepung magik mampu bertahan sehingga 6 hingga 8 jam selepas proses menggoreng.
• Kanak-kanak menjadi gemar makan sayur kerana sayur yang digoreng dengan menggunakan tepung magik sangat lazat dan menarik perhatian.
2. Bagaimana nak goreng?
• Terdapat 3 teknik gorengan:
� TEKNIK CELUPAN TELUR (Udang, Cendawan, Ayam dan lain-lain)
• Penyediaan:--Celup udang, ayam atau cendawan ke dalam telur
-Salutkan bahan tersebut dengan Tepung Magik
-Panaskan minyak kepada 175 darjah celcius.
-Goreng hingga masak.
-Angkat, Toskan minyak dan hidang
� TEKNIK KERING (Cendawan, Ayam, Sotong dan Lain-lain)
• Penyediaan:-
-Bersihkan sotong, ayam atau cendawan
-Salutkan Bahan tersebut dengan Tepung Magik
-Biarkan sebentar agar tepung meresap ke bahan tersebut.
-Panaskan minyak kepada 175 darjah celcius
-Goreng hingga masak
-Angkat, Toskan minyak dan hidang.
� ADUNAN BASAH (Udang, Ikan, Bayam, Asparagus dan lain-lain)
• Penyediaan:-
-Bersihkan udang, ikan, bayam, atau asparagus
-Campurkan 150gram Tepung Magik dengan 200ml air bersih
-Salutkan bahan tersebut ke dalam adunan
-Panaskan minyak kepada 175 darjah celcius.
-Goreng hingga masak
-Angkat, toskan minyak dan hidang.
3. Apa kandungan Tepung Magik?
• Tepung Gandum
• Tepung Beras
• Tepung Jagung
• Serbuk Jintan Putih
• Serbuk Jintan Manis
• Ketumbar
• Serbuk Cili
• Garam
4. Apa yang boleh digoreng?
• Ayam
• Daging
• Kambing
• Makanan Laut
• Sayur-sayuran
• Buah-buahan
Selamat mencuba dan menjamu selera
No comments:
Post a Comment